Vybraní reprezentanti našich nejsledovanějších televizí žasli nad místem, které jim organizátoři vybrali a zpočátku se zdálo, že ani neposlouchali pokyny komise. Veronika Jeníková, Pavel Soukup, Betka Stanková, Michaela Nová a Petr Suchoň si postupně losovali, jaký grilovací pokrm budou připravovat.
Přístup každého byl specifický. Zatímco se herečka Veronika Jeníková při přípravě hovězí roštěné pohybovala absolutně suverénně a šéfkuchaře Lukáše Váchy doslova vyhnala z kuchyně, Michaela Nová z TV Nova byla za jeho rady při grilování steaku z lososa vděčná.
Snad nejvíce rozruchu vyvolalo, když si herečka Betka Stanková vylosovala úpravu humra. Kolegové jí radili, ať se úkolu vzdá a vytáhne si jiný, ale Betka se naprosto suverénně pustila do vaření: „Ještě nikdy jsem sice ve vaření nesoutěžila, ale soutěživého ducha myslím mám. Proto. když jsem si vylosovala přípravu humra, což samozřejmé obnášelo i to, že se zaživa vhodí do vařící vody, tak jsem si řekla, že to přece musím zvládnout. Nakonec jsem byla ráda, že za ´asistence´ pana šéfkuchaře jsem se pro tuto přípravu rozhodla a vyzkoušela si to poprvé hned s profesionálem,“ smála se Betka.
To Pavel Soukup měl za úkol připravit hovězí svíčkovou. I když není doma ten, který nosí zástěru, zvládal přípravu bravurně: „Víte, já měl jako kluk kliku. Máma byla v domácnosti, televize nebyla, a tak když se vařilo, já pořád očumoval u válu. A máma byla mistr omáček a dortů. Všechno se snědlo do posledního drobečku, a to nejen proto, že bylo málo peněz, ale hlavně to byla opravdu skvělá kuchařka. O prázdninách na venkově podobně kouzlila babička a pak přišla moje žena Isabela, taky kouzelnice, která navíc nesnáší mužský, který vařej a uklízej. No, nezamilovali byste se do ní? A co se týká grilování U Prince, už podruhé jsem se něco přiučil, a kuchařská čepice by mi určitě učarovala. Ale až v příštím životě.“
A jak tento grilovací trojboj dopadl? Z původně zamýšleného souboje televizních reprezentací skončili jako vítězové stejně všichni účastníci. I když přeci jen jedna absolutní vítězka byla, a to Betka Stanková, které dali hlasy nejen všichni členové komise, ale i ostatní soutěžící.
Pokud máte chuť si sami připravit vyhlášenou lahůdku hotelu U Prince, šéfkuchař Lukáš Vácha a Petr Suchoň doporučují tento recept:
T-bone steak s lanýžovou majonézou, grilovanou kukuřicí a pečeným bramborem
Suroviny pro 4 osoby : t- bone steak 4 kusy á 450gr, pepř barevný 0,05 kg, sůl 0,04 kg, olej stolní 0,1 l, kukuřičný klas 1 ks, majonéza 0,2 kg, steakové brambory 4 ks, lanýžová pasta 0,06 kg.
Tp- steaky naložíme do oleje a koření alespoň jeden den předem. Uvaříme si kukuřičný klas a brambory do měkka, majonézu smícháme s lanýžovou pastou a dochutíme solí a pepřem. Kukuřičný klas a brambory nakrájíme na stejné díly a opečeme po všech stranách. Maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a zprudka na grilu opečeme dle námi požadované úpravy. Při servírování přidáme misku s lanýžovou majonézou.