Počasí
Praha 4 °C Sobota, 20. dubna 2024, Svátek má Rostislav
Go to content
Naše Praha na Facebooku

2021

Bude se na jednání zastupitelstva Prahy 22 projednávat Bytový komplex FINEP?

Zasedání zastupitelstva městské části Praha 22 bude mít na programu, mimo jiné, bod plánované výstavby mateřské školy V Bytovkách, projednávání integrace ukrajinských dětí do základních a mateřských škol zřizovaných Prahou 22 a také kontroverzní bod Bytový komplex FINEP – Kašperská I a Kašperská II. „To je jedním ze třech nejvíce problematických bodů jednání,“ informoval náš portál Naše Praha.cz Ondřej Lagner (BEZPP za STAN).

Jak proběhne nákup KD v Cholupicích?

V úterý proběhne 26.zasedání Zastupitelstva městské části Praha 12. Bude se především jednat o nákupu bývalého kulturního domu v Cholupicích a nákupu pozemků na Točné? S jakými názory na toto zasedání zastupitelé jdou?

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Velká Praha slaví 100 let!

U příležitosti letošního 100. výročí vzniku tzv. Velké Prahy, tedy sloučení Prahy s předměstími, připravil Archiv hlavního města Prahy ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy výstavu, která bude volně k vidění od 1. do 30. dubna 2022 na Mariánském náměstí před budovou Nové radnice. Co tam uvidíte?

Tři sestry mají na kontě 2 miliony

Monochromatický hospodský videoklip „Já jsem Aleš“ od Tří sester překonal po 9 měsících hranici 2 milionů shlédnutí. Klip ukazuje členy skupiny Tři sestry, v jejich začátcích v roce 1986 až po současnost. Tento klip, který je nejúspěšnějším klipem skupiny, se umístil v TOP 10 českých videoklipů roku 2021. Podívejte se na něj.

Bývalí spojenci v Praze 14 jsou na nože. Hraje se o pozemky za desítky milionů a lékařskou péči pro lidi

Loni se kvůli tomu v Praze 14 rozpadlo koaliční spojení ODS a TOP09. Jde o jedno z mála zdravotnických zařízení pro Hloubětín a okolní pozemky, které má za odhadní cenu získat developerská společnost Central Group. Současná koalice ODS s hnutím ANO upekla podle kritiků smlouvu s developerem za zavřenými dveřmi a nevýhodně pro městskou část.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Superhrdina Nehoďáček pomáhá dětem v krizových situacích

Maskot Nehoďáček bude součástí vybavení policejních vozů vyjíždějících k dopravním nehodám. Šest tisíc plyšových hraček poskytl Tým silniční bezpečnosti Policii ČR v rámci dlouhodobého projektu Markétina dopravní výchova, aby alespoň trochu odpoutaly pozornost nejmenších účastníků nehod od nepříjemných zážitků a pomohly překonávat stres.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vyhrajte kuchařku od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Famózní cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydala druhou kuchařku s názvem Famózní!2. K napsání ji inspirovali samotní čtenáři a jejich ohlasy. Mezi šedesáti pěti recepty, které zvládne úplně každý, najdou lidé netradiční verze sladkostí známých z domova i dezerty, které voní a chutnají po dálce cizích zemí.

Hospodaření Prahy 10: Na účtu měli 1,3 miliardy, dnes si musí brát kontokorent 130 miliónů.

Jako špatné a netransparentní označují hospodaření radnice Prahy 10 opoziční zastupitelé. Vedení Prahy 10 totiž oznámilo na finančním výboru, že si bere kontokorentní úvěr 130 miliónů korun. Opozici vadí, že takto zásadní krok nebyl projednán ani ve finančním výboru, ani na Zastupitelstvu Prahy 10. Radnici přitom současné vedení přebíralo s finanční rezervou 1,3 miliardy korun.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

V Letňanech se předvedou krásné ženy a auta.

Krásné ženy a auta patří odjakživa k sobě. O víkendu 30. a 31.října si všichni gurmáni užijí krásky a dokonalá auta na výstavě Escape6 Prague Car Festival 2021, která se koná v pražském PVA Expo Letňany. Součástí programu bude i výběr osmi finalistek Miss ČR, které se probojují do superfinále.

Soutěž Naší Prahy o balíčky levandulových produktů

Levanduli po staletí využívali lékaři i šamani jako antidepresivum. Na získané vědomosti o této zázračné bylině navázala podnikatelka Helena Neumannová a její firma Levandulové údolí vyrábí produkty zdravé výživy v biokvalitě. Ty pomáhají nejen při odstranění smutku a deprese, ale také únavy, nedostatku energie, bolestí hlavy a břicha, nespavosti či pálení žáhy.

Festival čokolády nabídne i výhru 5 000 korun!

Do nákupního centra Galerie Harfa zamíří všichni milovníci čokolády. Od pátku 15. do neděle 17. října se zde uskuteční 9. ročník Čokoládového festivalu s kulinářskou přehlídkou a prodejními stánky s čokoládovými delikatesami. Vstup je zdarma.

7 dopravních chyb Hřiba a Scheinherra

Pražané tráví dlouhé hodiny v nekonečných kolonách a magistrát pouze kupí jednu dopravní uzavírku za druhou. Objízdné trasy často neexistují, případně na nich probíhají stavební práce. To tvrdí pražská ODS, která dokonce sestavila 7 příkladů, na kterých je nekompetentnost vedení magistrátu vidět.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Vláda trvá na zdražení svozu odpadu lidem ze sídlišť

Hlavní město Praha již od poloviny roku 2021 vede intenzivní jednání s vládou o metodice stanovení výše poplatků za odpad. To brání Praze i dalším samosprávám zachovat dosavadní způsob stanovení ceny, která zohledňuje faktické náklady na svoz jednotlivých druhů popelnic. Praha nesouhlasí s tímto výkladem, znamenal by pouze skokové zdražení svozu odpadu lidem z bytových domů a ze sídlišť.

Příběh pražských kompenzací příjmů z hazardu pokračuje. Školy v ohrožení?

Již zítra se poprvé po prázdninách sejde k jednání pražské zastupitelstvo. Významným bodem na pořadu schůze bude i opakovaně odkládaný bod finančních kompenzací výpadku příjmů městských částí způsobený loni přijatou vyhláškou zakazující herní automaty v pražských kasinech. Agenda, kterou se zastupitelé budou zabývat již na třetí schůzi v řadě, vyvolává řadu emocí.

Soutěž Naší Prahy. Navštivte zdarma iQLANDIA Liberec

Pokud řešíte otázku, kam ještě o letních prázdninách vyrazit s rodinou na výlet, máme pro vás tip. Vydejte se navštívit jedno z nejvýznamnějších míst svého druhu v Evropě – unikátní vědecko-zábavní centrum s planetáriem iQLANDIA Liberec. A za rodinný vstup nemusíte utratit ani korunu, pokud se vám zadaří v naší soutěži.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

NATURHOUSE pomáhá k vysněné postavě. A léto se blíží… Tyto úžasné proměny musíte vidět!

Sluneční paprsky už signalizují začátek plavkové sezóny. S jejich sílícím vlivem roste i počet kilogramů, které se na poslední chvíli snažíme shodit. Každá dieta, která slibuje rychlý výsledek, ovšem není založena na redukci tuků, a proto většinou nebývá trvalá. Ve skutečnosti totiž dojde k úbytku svalové hmoty. Člověku se může sice zdát, že trochu zhubl, ale ne na dlouho.

Tak jaký máte pocit?

Praha - Pocitová mapa Zdravá Praha 2021 umožní občanům vyjádřit se on-line k místu, kde žijí, pracují a tráví volný čas. Od května do září mohou zaznamenat občané Prahy své pocity v jednotlivých městských částech.

Křižíkovu fontánu oživí hudba, oheň a světelné efekty

Fontána na Výstavišti se stane dějištěm příběhu Františka Křižíka. V ojedinělém představení Magická fontána se po několik letních večerů odehraje velkolepá show, která vtáhne diváky prostřednictvím vody, ohně a světla do příběhu plného vynálezů, pokusů i pohádkových zázraků.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Na kanále Troja – Podbaba se zvýší mosty

Bubeneč - Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC) zahájilo modernizaci dvou mostů na plavebním kanále Troja – Podbaba. Památkově chráněný most bývalé polní dráhy a betonový silniční most pro Ústřední čistírnu odpadních vod se zvýší tak, aby pod nimi mohly proplout i sedm metrů vysoké lodě. Pohledově se nezmění - U obou mostů bude stávající konstrukce zrekonstruována a vrácena na zvýšené spodní stavby.

O víkendu metro nepojede metro v úseku Skalka – Depo Hostivař

Praha – Dopravní podnik Praha (DPP) zmodernizuje zabezpečovací zařízení ve stanici Depo Hostivař. Proto bude po celý víkend, 13. – 14. března obousměrně přerušen provoz metra na lince A v úseku Skalka – Depo Hostivař. Za metro pojedou náhradní autobusy XA. Metro v daném úseku bude opět v provozu od pondělí 15. března 2021. Dopravu posílí i travaj linky 7.

Stabilizační opatření v dopravě = zdražení

Středočeský kraj oznámil, že musí přistoupit ke stabilizačním opatřením v hromadné dopravě. Přeloženo do češtiny, musí sáhnout ke zdražení jízdného a to proto, že propad v tržbách kvůli covidu je přes půl miliardy za loňský rok a letos to asi lepší nebude.

ChargeUp: Unicorn zahajuje spolupráci s HAVEX Group

Trh s automobily se mění. Automobilky postupně zařazují do své nabídky čím dále více bezemisních vozidel, neboť nad nimi visí Damoklův meč v podobě přísných emisních limitů a s tím související penalizace za jejich překročení. Tato situace samozřejmě ovlivňuje i samotné prodejce aut, kteří musí následovat požadavky a splňovat přísné standardy v připravenosti a vybavenosti showroomů.

Valentýnská soutěž Centra Černý Most o dárkové karty

Pomalu ale jistě se blíží Den svatého Valentýna – svátek všech zamilovaných. Pokud ještě stále hledáte vhodný dárek ke svátku zamilovaných, máme pro vás univerzální tip: Co třeba dárková karta do Centra Černý Most v limitované valentýnské edici? K nákupu karty v hodnotě 2 000 Kč totiž nyní prvních 500 zákazníků dostane další kartu v hodnotě 500 Kč zcela zdarma! Nabídka platí v období od 1. do 14. února 2021 nebo do vydání zásob.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Mění se koleje v Chotkově ulici a na Klárově

Dopravní podnik Praha (DPP) opraví trať v Chotkově ulici a na Klárově a vymění 2,4 kilometru dožilých kolejnic, část z nich pochází z roku 2004. Proto od soboty 30. 1. 2021 (cca 22:30 hod.) do čtvrtka 25. 2. 2021 (cca 22:30 hod.) bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Malostranská – Chotkovy sady.

Pendolino jede navíc

V následujících dvou týdnech celkem čtyřikrát nahradí České dráhy (ČD) klasické soupravy na vlacích EC 145 / 144 v úseku Praha – Bohumín jednotkami Pendolino. Důvodem je přeprava těchto vozidel mezi místem jejich pravidelné údržby (ta se provádí na odstavném nádraží Praha Jih) a místem jejich částečného odstavení v Bohumíně. Uvedl to mluvčí ČD Robert Pagan.

Jak to jede o svátcích – Vánoce, Silvestr a Nový rok v MHD

O nadcházejícím adventním víkendu 19. a 20. prosince 2020 posílí spoje na tramvajových linkách 8 a 22, navíc bude v provozu také linka 4. O tomto víkendu posílí také autobusovou linku 207. Školní linky vyjeli v pátek 18. prosince naposledy v tomto roce, jak pojedou dále v roce 2021 se uvidí, co covid dovolí...

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Václav Neckář: Na Vánoce nezůstávejte sami!

Dlouholetá ikona naší populární hudby Václav Neckář (77) má z letošního roku rozporuplné dojmy. Na jedné straně zrušené koncerty a příliš mnoho volného času, na druhé straně jej potěšila reedice jeho úspěšného alba Planetárium. Nejen o tom jsme si povídali v jeho útulném branickém domě, kde nám společnost dělal i Václav Neckář mladší.

S neplatnými řidičáky lze počkat

Ministerstvo dopravy ČR s Ministerstvem vnitra ČR rozhodlo o toleranci neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území České republiky. Lidé s propadlým průkazem tak budou moci dále řídit svá vozidla a na doklad se bude hledět po dobu nouzového stavu jako na platný.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Začala rekonstrukce Barrandovského mostu

Barrandovský most probíhá rozsáhlou rekonstrukcí. Její první etapu zahájila Technická správa komunikací (TSK) kdo zahájila dnes. Potrvá do roku 2025, dopravu to ale celý letošní a příští rok příliš neomezí. Opravy jsou rozděleny do dvou fází a měly by Prahu příjí na 600 milionů korun. .

Miliardy utopené ve vodě jsou dobrou investicí

Je to neuvěřitelné, ale voda z Káraného teče do Prahy už 113 let a doposud přivaděč nezklamal. Dobrá práce, kvalitní litina, ale přeci jen se blíží ke konci životnosti. Kdyby došlo k výpadku vody z Káraného, mohlo by se stát, že by Pražanům voda z kohoutků netekla tak spolehlivě jako dosud. I když v tuto chvíli by to Praha přežila bez újmy, protože je tu v záloze vodárna v Podolí.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Hudební festivaly padly. Mladí smutní, obyvatelé z okolí se konečně vyspí

Pořadatelé zrušili všechny letní festivaly, které se měly letos konat v ostravské Dolní oblasti Vítkovice. U nejznámějšího z nich – Colours of Ostrava, dlouho váhali a doufali, že omezení související s koronavirem se uvolní. Ale bylo jasné, že akce, na níž chodí desetitisíce lidí (přesný počet návštěvníků tají), se nebude moci během léta uskutečnit. A co s již zakoupenými vstupenkami.

Zaboduje Praha v architektonické soutěži?

Praha – Česko reprezentují na letošním ročníku ceny Evropské unie za současnou architekturu, která nese jméno Ludwiga Miese van der Rohe ( vily Tugedgat) některé pražské stavby. Cena se uděluje jednou za dva roky nejkvalitnějším realizacím z celé Evropy. Celkově je v soutěži 383 staveb, z České republiky 12 objektů.

Libeňský most opět uzavřen

Libeň/Holešovice - Technická správa komunikací uzavře Libeňský most v sobotu 14. 3. a následující sobotu 21. 3. pro automobilovou dopravu, ale i pro tramvaje a pěší a to kvůli zátěžovým zkouškám.

Chystá se oprava Barrandovského mostu

Praha - Barrandovský most není v dobré kondici, konstatovala Technická správa Praha (TSK). Most vznikal v letech 1978 -1988 a projede po něm denně 144 tisíc vozidel. TSK Praha už několik let chystá rekonstrukci. Součástí příprav byla rozsáhlá a podrobná diagnostika mostu, která ukázala slabiny stavby.

Parkovací dům P+R Černý Most – 880 stání do konce roku 2021

Černý Most – Parkovací dům P+R Černý Most, který se připravuje někdy od roku 2010, by mohl stát „už“ v roce 2021. Praha vybrala stavebníka, je jím sdružení firem BAK a Metrostav, které nabídlo cenu 603.569.098,79 Kč. Stavba bude částkou 291 000 000 Kč spolufinancována z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Chystá se oprava Barrandovského mostu

Praha - Barrandovský most není v dobré kondici, konstatovala Technická správa Praha (TSK). Most vznikal v letech 1978 -1988 a projede po něm denně 144 tisíc vozidel. TSK Praha už několik let chystá rekonstrukci. Součástí příprav byla rozsáhlá a podrobná diagnostika mostu, která ukázala slabiny stavby.

Parkovací dům P+R Černý Most – 880 stání do konce roku 2021

Černý Most – Parkovací dům P+R Černý Most, který se připravuje někdy od roku 2010, by mohl stát „už“ v roce 2021. Praha vybrala stavebníka, je jím sdružení firem BAK a Metrostav, které nabídlo cenu 603.569.098,79 Kč. Stavba bude částkou 291 000 000 Kč spolufinancována z Operačního programu Praha - pól růstu ČR.

Zastupitelstvo Prahy 1 schválilo rozpočet

Zastupitelé Městské části Praha 1 během 13. řádného zasedání schválili rozpočet na rok 2020. Během jednání zastupitelstva došlo ke zvolení předsedy a členů kontrolního výboru zastupitelstva a ke schválení střednědobého výhledu rozpočtu městské části na roky 2021 až 2025. Zároveň byli zvoleni členové kontrolního výboru zastupitelstva.

Další krok na trati Hostivař přes Zahradní Město, Eden a Vršovice hotov

Zcela nové ostrovní nástupiště č. 4 ve stanici Praha-Vršovice čeká na první cestující. Fungovat začne od platnosti nového jízdního řádu, což je neděle 15. prosince 2019. Kromě Prahy-Vršovic je rozestavěná nová železniční stanice Zahradní Město, nová zastávka Eden a také mosty od Průběžné v Zahradním Městě až po most přes Botič ve Vršovicích.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

KOMPLET Ring Naší Prahy, VŠECHNY díly I. – III.: úspěchy i průšvihy koalice

Naše Praha v exkluzivním materiálu na téma „hodnocení rok po volbách“ ve třech po sobě jdoucích čísel (ZDE VŠECHNY TŘI) přinesla názory špičkových pražských politiků, co se za 12 měsíců od předvolebních slibů novému vedení města povedlo a co ne. S čím pohledem se vy sami nejlépe shodnete? A i vy nám můžete zaslat vaše názory, třeba přes f/casopisNasePraha.

Dopravní terminál Smíchov se začne stavět v roce 2021

Smíchov - Návrh nového dopravního terminálu lépe propojí železniční a autobusovou dopravu a zkrátí tak přestupní vazby pro cestující a zvýší se jejich komfort. V plánu je i k P+R parkoviště. Po ukončení výběrového řízení na projektanta by výstavba mohla začít v roce 2021.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Palackého most zkoumali potápěči, diagnostika pokračuje

Technická správa komunikací (TSK) plánuje rekonstrukci Palackého mostu a k tomu potřebuje znát detailní stav. Most se stavěl v roce 1876, za II. světové války byl poškozen a v 50. letech rozšířen. Sochy na jeho předprsních skončily na Vyšehradě. (Video na FB: časopis Naše Praha - Koukněte jak to vypadalo nad vodou, díky TSK, firmě Inset a potápěčům i pod vodou)

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Nová linku Ústřední čistírny odpadních vod se dobře rozjela

Přesně před dvěma měsíci 19. září začala na Císařském ostrově fungovat nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Stávající vodní linka totiž nesplňuje ekologické požadavky pokud jde o obsah dusíku. Nová vodní linka potřebuje tři měsíce na rozjezd a jak se ukazuje, rozjezd se daří…

Barrandovský most pod lupou uvidíme, co s ním bude

Braník/Barrandov - Barrandovský most byl slavnostně otevřen 3. listopadu 1988 byť už se na něm jezdilo. Dnes je to zřejmě nejvytíženější místo v Praze, protože tudy projíždí přes 140 tisíc auta za den. A jak je to u pražských mostů zvykem není v dobré kondici. Už v roce 2013 se vědělo o lokálním poškození hydroizolace, v roce 2015 se už vědělo, že nejpozději do roku 2020, bude nutné vyměnit celou vozovku a hydroizolaci, opravit i dilatační spáry odvodňovací systému.

Praha 5 nabízí ochranu před graffiti

Stále se mezi námi bohužel najdou nepříliš intelektuálně nadaní „mazalové“, kterým přijde naprosto normální, že svými výtvory hyzdí a ničí omítky domů. Městská část Praha 5 proto majitelům nemovitostí podala pomocnou ruku v rámci Antigraffiti programu, jehož platnost je od letošního roku do roku 2021.

Budou pokračovat společné vyjezdy hasičů a záchranky?

Největší nepřítel řidiče sanity? Možná jiný řidič… Podle zpráv Naší Prahy je dnes v hlavním městě obvyklý dojezd sanitky k vážnějším případům do osmi minut (ze zákona 20 min.). Mimo jiné průjezdu sanitek brání přecpání dopravních tepen auty a často i špatné dělání uličky. Rychlejším zásahům snad pomůže i nová koncepce, která mj. navýší na 25 počet výjezdových základen, obvykle společně s hasiči. Jednu takovou otevřeli po rekonstrukci v září ve Strašnicích v Průběžné. Jan Bělohubý Víte, že Pražské záchrance je už 160 let a patří mezi nejstarší a nejvyspělejší na světě? Sbor ochranný svou pomocí při požárech Šitkovských mlýnů v roce 1858 i během povodní, které provázely Pražany v posledních desetiletích 19. století, získal takový věhlas, že byl žádán o radu a pomoc při zakládání obdobných organizací i v jiných městech, a první sídlo získává v dolní části Václavského náměstí v říjnu 1890. Tehdy byly získány první dopravní prostředky a zavedena nepřetržitá služba. Ta trvá prakticky až doposud. Od začátku první do konce druhé světové války záchranka sídlila na Staroměstském náměstí – v té době je sboru povoleno při jízdě používat fanfárovou trubku. Kdo si pamatujete, že z jediné pražské centrály na žižkovské Ohradě nebo v Holešovicích jezdily houkačky typu „stejšn“ snad na každé místo v Praze? Následuje 50 let v holešovickém sídle Dukelských hrdinů, přičemž vozy vyjížděly třeba ze zmíněné Ohrady. Sedmdesátá léta připomene kultovní postava dr. Jandery, i to, že v roce 1973 byla zřízena linka 155. Krom ní dnes můžete využívat i mezinárodní 112. Rendez-vous šetří čas Před třiceti lety byl také – rovněž poprvé u nás – v Praze zahájen provoz systémem rendez-vous, kdy lékař vyráží na místo rychlým osobním vozem a pomalejší a často vzdálenější velká “sanitka” přijíždí v případě potřeby za ním. Navíc ve většině případů není nutný doprovod pacienta lékařem při transportu a lékař je tak k dispozici pro další případ. Jedině díky tomuto systému funguje záchranná služba v Praze se zhruba polovičním až třetinovým počtem posádek proti celostátnímu průměru vztaženému na počet obyvatel Prahy (1,5 milionu obyvatel Prahy by odpovídalo 45 jednotek RLP resp. RZP, v Praze jich je 23, z toho 8 RLP). Charakteristické je to, v Praze (již od 1945) záchranná služba spadá přímo po metropoli a ne, takže město může plánovat i místa, kde budou tzv. výjezdové skupiny i mimo nemocnice. V letos schválené koncepci rozvoje – mimochodem podpořili ji všchni pražští zastupitelé napříč politickou ideologií – se během čtyř let plánuje výjezdových základen na 25, posílením výjezdových skupin na 40 a celkovým navýšením počtu zaměstnanců na 585, a to především přímo v terénu a na operačním středisku. Všichni jsou pro, proč to nejde rychleji? „Rozšiřování počtu našich základen vychází z dlouhodobé koncepce schválené pražskými zastupiteli napříč politickým spektrem. Podle koncepce by měla mít ZZS HMP do roku 2021 vybudovanou síť 25 základen, aby zajistila dostupnou přednemocniční péči v rozrůstající se metropoli a zachovala vynikající dojezdové časy k pacientům,“ uvádí ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. Koncepce musí reagovat na rozrůstající se metropoli, zhoršující se průjezdnost Prahy i bezpečnostní situaci v Evropě. „Cílem koncepce je poskytnou záchranné službě, která je výkladní skříní systému zdravotní péče, adekvátní podmínky pro provoz. Koncepce reflektuje současné komplikace, jako je například stále komplikovanější doprava v metropoli. Počítá také s rozšiřováním počtu personálu přímo v provozu, což do budoucna výrazně sníží počet přesčasových hodin,“ říká končící radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO 2011). Koncepce rovněž počítá s obnovou vozového parku. Na konci roku 2021 bychom tak měli mít k dispozici 80 sanitních vozů, které budou maximálně šest let staré. Třicet nových vozů RZP převezmeme už letos. Vedení a operační centrála sedí „u strážníků“ v budově na Korunní. V září po rekonstrukci Strašnice Na 22 vrostl počet základen, ze kterých vyjíždějí vozy záchranné služby. Znovuotevřelo se po rekonstrukci stanoviště v ulici Průběžná ve Strašnicích. Od 3. září zde působí jedna dvoučlenná posádka zdravotnických záchranářů – specialistů pro urgentní medicínu. Základna se nachází v prostorách stanice Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy. „Je to výhodné z hlediska ekonomického snížením provozních nákladů. Současně tato praxe pomáhá při budování dobrých vztahů mezi oběma složkami, což vede k výsledkům při společných zásazích,“ říká o společných základnách ředitel pražských hasičů brigádní generál Roman Hlinovský. Ve Strašnicích budou posádky sloužit v 12hodinových směnách. Dominantu stanice tvoří hlavní jednopatrová budova s výjezdovými garážemi, zásahovou technikou a prostorami pro 60 hasičů sloužících v třísměnném, 24hodinovém režimu služby. Velkorysý prostor hlavní budovy stanice, která byla dostavěna v roce 1987, umožňuje působení i jiným než výjezdovým složkám HZS hl. m. Prahy. Je zde oddělení prevence a ochrany obyvatelstva pro městské části Praha 10, 15 a 22 a část strojního oddělení. V minulosti stanice sloužila například také jako sklad humanitární pomoci pro země bývalé Jugoslávie či oblasti zasažené povodněmi. -box I Fakta o pražské záchrance: -Sanitky v Praze najezdí ročně 2,5 milionu kilometrů. -Cíl je, aby sanita najezdila max 300 tisíc kilometrů nebo max 6 let. -Záchranáři mají (v roce 2016) 65 skříňových sanitek, do 2021 jich chtějí 80. -K možnému využití na společnou výjezdovou skupinu se vyhledávají se objekty hlavně u hasičů na okrajích Prahy. -V plánu jsou lokality Argentinská, Průběžná, Klánovice, Sokolská a Bohnice. -Box II Naše Praha vás zkouší: Jaký je správný postup (a od října i povinný zákonem) tvoření uličky - při pouštění vozu s blikačkou – kam uhnout? A)Pravý a prostřední doprava, levý doleva B)Pravý doprava, levý a prostřední doleva C)Pravý doprava, levý doleva, a prostřední podle situace, kam usoudí. (Správnou odpověď s článkem na www.nasepraha.cz)

Skládka v Chuchli nakonec poslouží rekreaci

Velká Chuchle/Slivenec/Radotín - Skládka Velká Chuchle, vršící se nad bývalým dolomitovým dolem, sloužila nejdříve jako divoká a pak se tam v 70. a 80. letech minulého století svážel komunální odpad z celé Prahy. Skládkování skončilo v roce 1986 a odpad se vozil do Dolních Chaber.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Naše Praha pomáhá řešit problémy

V časopisech Naše Praha pravidelně na straně 15 najdete výzvu k posílání podnětů na to, co vás v metropoli trápí. Pravidelně si na stejné straně můžete přečíst i reakce na vaše podněty. Nyní vám přinášíme kompletní přehled těch, které už naše redakce vyřešila.

Naše Praha 5 pomáhá: Koš možná, oprava chodníku za tři roky

Čtenář Naší Prahy 5 nám zaslal následující podnět: „Dlouhodobě nás trápí neuspokojivý stav chodníku v ulici Píseckého, který je v několika místech propadlý, na dalších místech nehezky asfaltem zaplátovaný, jinde zarostlý plevelem. A to vše je umocněno bezohledným chováním některých majitelů psů, kteří na tomto chodníku a přilehlé zeleni zanechávají ležet psí exkrementy. Člověk pak téměř každý druhý den do některého šlápne. Před nějakým časem jsem psal na MČ Praha 5 žádost o umístění košů s pytlíky pro psí exkrementy, ale odpověď byla zamítavá, prý nedostatek financí.“

Duál, neduál, pokračováním Blanky má být Vlasta, doufejme že v podzemí

Pokračování Blanky je na světě, trvalo to pěkně dlouho. Ale nedělejte si iluze bude to ještě pěkně dlouho trvat - do roku 2031. A o co vlastně jde? O 10 kilometrů komunikace, která navazuje na tunelový komplex Blanka a která snad zmírní různé dopravní zácpy třeba v Praze 6, v Praze 8 a některých dalších sousedících oblastech a uleví lidem pokud jde o hluk a exhalace. Oskar Kuptík

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...

Už víme jak budou v Praze vypadat lavičky, koše a stojany na kola

Dnes vyhlásila Adrina Krnáčová, takto primátorka Prahy vítěze mezinárodní soutěže na design laviček, košů a stojanů na kola. Ty snad postupně nahradí ty současné. Je jich na 70 druhů jak řekla A. Krnáčová. V historickém centru města je jich 48 druhů. Podívejte se, jak vypadají nové lavičky a jak vypadají další návrhy, které porota nevybrala. Více na našem videu na fcb: časopis Naše Praha více také na našem na webu www.nasepraha.cz

JAKVOLITVPRAZE.CZ: Studenti zjišťovali, které strany řeší specifické problémy metropole

Časopis Naše Praha získal informace o čerstvém akademickém experimentu, u nás patrně prvním , inspirovaném zahraničními zdroji jako The Guardian, britskou BBC nebo University of Michigan. V polovině října zveřejněná studie se liší od volebních kalkulaček tak, že zkoumá návrhy řešení speciálně pro Pražany a přináší informace pro přesně vytipované typy voličů – studenty, seniory, státní či soukromé zaměstnance, nebo nízkopříjmové skupiny. Jak strany podle studentského projektu v metropoli dopadly?

Vybíralka může být inspirací pro pražská sídliště

Na sídlištích dnes bydlí skoro 40 procent obyvatel Prahy a spojují je obdobné problémy – zanedbaná zeleň, nedostatek občanského vybavení a tlak na další zástavbu. Hlavní město se proto rozhodlo k pilotnímu projektu zaměřenému na revitalizaci jednoho ze sídlišť. Vybrán byl vnitroblok Vybíralova na Černém Mostě.

Z Nuselského pivovaru bude obytná a administrativní čtvrť

Než ale dojde k nějaké změně, uplyne v Botiči, který hranice areálu omývá, ještě hodně vody. Pozemky pivovaru v trojúhelníku mezi Bělehradskou, Otakarovou a Křesomyslovou ulicí získala v lednu investiční skupina Penta, která má v těchto dnech zahájit jednání s radnicí Prahy 4.

Reklama

Načítaní obsahu...

Načítaní obsahu...