Naše Praha - Český domov
  • Naše Praha Centrum (Praha 1, Praha 2)
  • Naše Praha 3 (Praha 3)
  • Naše Praha 4 (Praha 4, Praha 11, Praha 12)
  • Naše Praha 5 (Praha 5, Praha 13, Praha 16)
  • Naše Praha 6 (Praha 6, Praha 17)
  • Naše Praha 7 (Praha 7)
  • Naše Praha 8 (Praha 8)
  • Naše Praha 9 (Praha 9, Praha 14, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21)
  • Naše Praha 10 (Praha 10, Praha 15, Praha 22)
  • Zprávy
    • Zprávy
    • Sport
    • Kultura / Volný čas
    • Příspěvky čtenářů
    • PR články
    • Rozhovory
  • Kalendář akcí
  • Mapa
  • Infoservis
  • Řádková inzerce
  • Inzerce
    • Ceník online inzerce
    • Kariéra
    • Obchodní podmínky
    • Kontakty
  • Zprávy
  • Kalendář akcí
temp° 8°C
Časopis všech Pražanů

přihlášení registrace
Pondělí 18. Únorasvátek má Gizela
Rubriky
  • Zprávy
  • Sport
  • Kultura / Volný čas
  • Příspěvky čtenářů
  • Rozhovory
  • PR články

Velikonoční nádivka: v Česku bude letos málo kopřiv. Péct jde i bez nich

Česká republika patří k nejvíce ateistickým zemím v Evropě, přesto největší křesťanský svátek – Velikonoce – slaví a zvyky dodržuje až 90 procent Čechů. Spíš než s náboženstvím má však většina z nich Velikonoce spojené s příchodem jara a tradičními pokrmy.

Špenátová velikonoční nádivka
Špenátová velikonoční nádivka - foto: zfarmydomu.cz

K Velikonocům patří bohatě prostřená tabule. Na té se v Česku nejčastěji objevuje beránek, mazanec, obarvená vejce a nádivka. „Velikonoční pokrmy mají v Česku více podob a zejména nádivka se objevuje hned v několika variacích. Některé nádivky obsahují houby, jiné uzené maso nebo slaninu. Snad každý do nádivky ale přidává zelené bylinky – ty symbolizují příchod jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, těch je ale v posledních letech nedostatek, a proto je Češi v receptech různě nahrazují. Oblíbenou náhražkou se stala petržel, pažitka nebo špenát,“ řekl Martin Prokop, autor projektu a e-shopu zfarmydomu.cz.

Podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK připravuje velikonoční nádivku přes 43 procent Čechů. I letos se ale budou pravděpodobně muset obejít bez kopřiv, podle odhadů by totiž mělo být kopřiv málo. „Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou letos ve velmi časném termínu, bude to s kopřivami pravděpodobně slabší. Záleží na vývoji jarního počasí. Pokud bude březnové počasí ve stylu teplého předjaří, mohlo by to znamenat, že vegetace kopřiv bude dostatečná. Pokud však bude počasí spíše v zimním chladném stylu, je možné očekávat značný nedostatek jarních bylin, to znamená i kopřiv,“ vysvětlil Jaroslav Čuba, zástupce ředitele Střední odborné školy Jarov pro zahradnické obory. Nedostatku kopřiv napovídá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu. „Předpokládáme, že období do 18. března bude teplotně průměrné až slabě podprůměrné,“ uvádí dlouhodobá předpověď.

A kde kopřivy hledat? „Kopřivy nejčastěji rostou v blízkosti řek a potoků nebo na okrajích lesů a luk, zásadně však na vlhčích místech. Nejčastěji se vyskytují na pozemcích, které byly nějakým způsobem narušeny lidskou činností,“ doplnil Jaroslav Čuba.

Pozor ale na hluchavky, ty je velmi snadné zaměnit za kopřivu dvoudomou. Ve velikonoční nádivce ale nemají co dělat. „Tyto dvě rostliny si jsou v mladém stadiu vývoje velmi podobné. Rozdíl není ani tak viditelný, jako je hmatatelný. Už velmi mladá kopřiva obsahující jen několik velmi mladých rozvíjejících se lístků dokonale žahá. I tyto mladé lístky obsahují velké množství žahavých chlupů, které ihned prozradí, že jde o kopřivu,“ řekl Martin Prokop.

RECEPTY NA VELIKONOČNÍ NÁDIVKY BEZ KOPŘIV

Chlebová nádivka s mandlemi

Ingredience: 1/4 starého chleba, mléko, 6 vajec, 250 g lesních hub, 100 g mandlí, 2 větší cibule, sádlo, drcený kmín, česnek, sůl

Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

Staročeská nádivka

Ingredience: 6 žemlí, mléko, 4 dkg másla, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků, sůl, 5 dkg anglické slaniny, 25 dkg pečeného kolena, pepř, pažitka, tuk na vymazání pekáče, strouhanka

Postup: Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a na kostičky nakrájené pečené koleno. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku. Promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu dozlatova na 180 °C.

Špenátová velikonoční nádivka

Ingredience: 10 rohlíků, 7 vajec, 200 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, 350 g hovězího salámu, 1–2 lžíce sádla, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce petrželky, 5 lžic čerstvého špenátu, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 větší lžíce másla

Postup: Rohlíky nakrájíme nadrobno, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme na rohlíky. Přidáme koření, na kostičky nakrájený hovězí salám a rozpuštěné sádlo. Natrháme na malé kousky bylinky, špenát na větší kousky a přidáme ke směsi. Promícháme s práškem do pečiva a přidáme sníh z bílků. Pečeme v troubě zhruba 45 minut na 180 °C.

Autorem receptů je Katarína Prokopová, zfarmydomu.cz

 

Poslat článek emailem

Váš email:

Email příjemce:

Vzkaz pro příjemce:

Opište kód z obrázku: kodzobrazku

Tweet
  • Galerie
  • Video
  • Komentáře
  • Mapa
  • Poslat emailem
  • Vytisknout
  • Sdílet článek

Podobné články

Most podle  IPR nahoře, uprostřed most z 19. Století, dole vizualizace SŽDC. Mimochodem, když se stavěl ten z roku 1901, Pražané protestovali a chtěli ten starý.

Jak by mohl vypadat Železniční most pod Vyšehradem

Vydáno 14.2.2019

Praha – Železniční most asi padne, protože byl postaven 1901 a zdá se, že materiál, který byl z dnešního pohledu nevhodný, se unavil. Ještě to sice není jisté, ale první expertízy to naznačují.

Ilustrační foto Essenté

Soutěž Naší Prahy: Kosmetika Essenté dobývá svět. Proč si ji oblíbíte?

Vydáno 14.2.2019

Za vším hledej ženu. Naše Praha našla Denisu Jasinskou, která vyrábí špičkovou českou kosmetiku Essenté. Začínala sice před více než 20 lety jako zdravotní sestra, pak ale nastoupila do kosmetické firmy, kterou si nakonec odkoupila.

výstava Indiáni

Výstava Indiáni pomalu končí. Byli jste se podívat?

Vydáno 13.2.2019

Už jste viděli výstavu Indiáni? V únoru máte poslední možnost shlédnout ji celou! Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské náměstí 1

AKTUALIZOVÁNO
26.3.2018 9:00
POČET SDÍLENÍ
krát
  • Vydáno:26.3.2018 9:00
  • Autor:Petra Ďurčíková
  • Rubrika:Zprávy
  • Lokalita:Naše Praha
Petra Ďurčíková
1GALERIE
 VIDEO
0KOMENTÁŘE
 MAPA
Akce v CČM

Zapomeňte na stres a užijte si předvánoční období v Centru Černý Most

Jsou Vánoce vaším nejoblíbenějším obdobím roku, anebo je kvůli stresu, jenž jim v dnešní době často předchází, vnímáte spíše s rezervou a obavami? V obou případech nabízí perfektní řešení Centrum Černý Most. Pro letošek totiž připravilo program ve znamení adventních tradic, stejně jako služeb ušitých na míru všem, kteří si přejí zvládnout přípravy na zimní svátky především v klidu a maximálním pohodlí.

Do Anglie nebo na Maltu

Chcete, aby vaše dítě plynně mluvilo anglicky?

Určitě chcete a přemýšlíte, jak zlepšit jazykové znalosti vašeho syna nebo dcery. Angličtinu by přece každý student měl solidně zvládnout na střední škole, a k tomu ještě další jazyk na úrovni aspoň B1. Na vysoké už na studium jazyků moc času nebude!

Všechny filmy uváděné v letním UPC MAX kině doplní autogramiády jeho autorů nebo herců.

Centrum Černý Most otevře letní kino s projekcemi nejlepších českých filmů zdarma!

Letošní prázdniny se v Centru Černý Most ponesou na filmové vlně. Na jeho střeše bude každý čtvrtek mezi 23. červnem a 25. srpnem diváky vítat letní UPC MAX kino, které vždy od 21 hodin zdarma postupně promítne desítku vybraných českých snímku.

Šedý zákal nelze odstranit žádnými léky ani brýlemi.

K šedému zákalu směřujeme všichni

Šedy zákal neboli katarakta je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení čiré lidské oční čočky. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a člověk si tak při-padá, jako by viděl přes mlhu. Jedná se o časté oční onemocnění, které komplikuje život řadě lidí, přitom se dá jednoduše vyřešit.

Laserovou operaci lidé nejčastěji podstupují kvůli odstranění dioptrií

Odhodit brýle i v pokročilém věku dnes máme na dosah ruky

Společně se šedým zákalem mají pacienti jedinečnou možnost se zbavit i závislosti na brýlích, a to díky multifokálním nitroočním čočkám. O tom, proč by lidé měli do svého zraku investovat, jsme se bavili s Adamem Janekem, ředitelem Očního centra Praha.

  • Pošli námět na článek
  • Pošli video
  • Pošli fotogalerii
  • Vložit akci

Naše Praha

  • Kalendář akcí
  • Infoservis

Regionální redakce

  • Praha - centrum
  • Praha 3
  • Praha 4
  • Praha 5
  • Praha 6
  • Praha 7
  • Praha 8
  • Praha 9
  • Praha 10
  • O nás
  • Kontakty
  • Zprávy
Český domov.cz
  GoPay.cz