„Mnohé rodiny se dnes vracejí k pečení vlastního chleba. Když totiž zjistíte, že se nejedná o nic složitého, u domácího pečení již většinou zůstanete. Jednak proto, že chuti křupavého čerstvého bochníku domácí výroby se nic nevyrovná a jednak pro ten pocit z vlastního úspěchu a určité soběstačnosti,“ říká Barbora Hernychová z Probio – největšího českého výrobce biopotravin.
Jak se peče domácí kváskový chléb?
Klasický kváskový chléb upečete pouze z mouky, kvásku, vody a sol. Žitný kvásek vzniká z vody a žitné mouky a představuje nejstarší přirozenou metodu kypření těsta. Díky vlastnostem žita začne tato směs za pokojové teploty přirozeně kvasit a přítomné mikroorganizmy postupně rozkládají obsažené sacharidy na oxid uhličitý. Kvašením vzniklá kyselina mléčná dodává kvásku typickou nakyslou chlebovou vůni. Současně funguje i jako přirozená ochrana proti plísním. Příprava kvásku trvá přibližně 4 dny, další možností je požádat o kvásek zkušenou pekařku ze svého okolí, která vám společně s kváskem předá i pár praktických rad. Kontakty na majitele kvásku naleznete také na kváskové mapě (www.pecempecen.cz)
Cenná žitná mouka
Čerstvá žitná mouka, ideálně v biokvalitě a vypěstovaná v České republice, je tou nejlepší ingrediencí pro klasický domácí chléb. Kromě skvělé chuti působí blahodárně na činnost našeho trávicího systému. Žitnou mouku můžeme kombinovat se špaldovou, případně s moukami z méně obvyklých zapomenutých plodin – červené pšenice, jednozrnky či dvouzrnky.
Inspirace na Biojarmarku
Ochutnat skvělý kváskový chléb, naučit se tipy a triky na jeho pečení a odnést si domů vlastní kvásek – to vše můžete 19. 10. 2019 v rámci Biojarmarku v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Na akci se sjedou biofarmáři z celé ČR, den plný ochutnávek, ukázek a zábavy začíná v 9h a potrvá až do večera.
Spotřeba chleba v ČR :
Spotřeba chleba v ČR klesá:
80. léta 20. století: 65kg / osoba
2008: 44kg / osoba
2015: 39kg / osoba
Počet pekáren dnes: cca 700
Počet druhů pečiva v nabídce maloobchodu: cca 300. Nejprodávanější chleby: pšeničný, pšenično-žitný, žitno-pšeničný.
Zdroj: Český statistický úřad