Naše Praha - Český domov
  • Naše Praha Centrum (Praha 1, Praha 2)
  • Naše Praha 3 (Praha 3)
  • Naše Praha 4 (Praha 4, Praha 11, Praha 12)
  • Naše Praha 5 (Praha 5, Praha 13, Praha 16)
  • Naše Praha 6 (Praha 6, Praha 17)
  • Naše Praha 7 (Praha 7)
  • Naše Praha 8 (Praha 8)
  • Naše Praha 9 (Praha 9, Praha 14, Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21)
  • Naše Praha 10 (Praha 10, Praha 15, Praha 22)
  • Zprávy
    • Zprávy
    • Sport
    • Kultura / Volný čas
    • Příspěvky čtenářů
    • PR články
    • Rozhovory
  • Kalendář akcí
  • Mapa
  • Infoservis
  • Řádková inzerce
  • Inzerce
    • Ceník online inzerce
    • Kariéra
    • Obchodní podmínky
    • Kontakty
  • Zprávy
  • Kalendář akcí
temp° 8°C
Časopis všech Pražanů

přihlášení registrace
Úterý 26. Lednasvátek má Zora
Rubriky
  • Zprávy
  • Sport
  • Kultura / Volný čas
  • Příspěvky čtenářů
  • Rozhovory
  • PR články

Čokoládové zmrzliny bez čokolády tak to vidí DTest

V létě si téměř každý rád pochutná na zmrzlině, mezi nejoblíbenější patří čokoládová. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 16 různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Odlišují se nejen použitým tukem, ale i chutí a obsahem kakaa. Překvapit může jak rychlost, s jakou některé zmrzliny tají, tak i fakt, že jiné netají vůbec. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

akhle vypadá zmrzlina v Chorvatku, tak asi čokoláda je...
akhle vypadá zmrzlina v Chorvatku, tak asi čokoláda je... - foto: Oskar Kuptik

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň 3 % kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost. Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. O stupeň níže stojí mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na posledním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků. „Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za 45 minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Dlouhá léta bylo zvykem prodávat zmrzlinu na litry. Velkou část objemu zmrzliny však tvoří takzvaný nášleh, tedy vzduch v pěně mraženého krému a neplatí tudíž přímá úměra mezi objemem a hmotností. Od prosince 2014 mají proto výrobci povinnost uvádět na mražených krémech údaj o gramáži. „Bohužel ani po pár letech od zavedení nového pravidla se s ním někteří výrobci ještě nesžili,” konstatuje Hoffmannová. 

Poslat článek emailem

Váš email:

Email příjemce:

Vzkaz pro příjemce:

Opište kód z obrázku: kodzobrazku

Tweet
  • Galerie
  • Video
  • Komentáře
  • Mapa
  • Poslat emailem
  • Vytisknout
  • Sdílet článek

Podobné články

Ilustrační foto Ivan Kuptík

Mění se koleje v Chotkově ulici a na Klárově

Vydáno 25.1.2021

Dopravní podnik Praha (DPP) opraví trať v Chotkově ulici a na Klárově a vymění 2,4 kilometru dožilých kolejnic, část z nich pochází z roku 2004. Proto od soboty 30. 1. 2021 (cca 22:30 hod.) do čtvrtka 25. 2. 2021 (cca 22:30 hod.) bude obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Malostranská – Chotkovy sady.

Poté, co satelit ukáže oblast s možným únikem vody, začíná průzkum na zemi. Zdroj PVK

Vodu hlídá v Praze i satelit, jako na Marsu

Vydáno 23.1.2021

Praha - Ztráty vody v pražské vodovodní síti loni dosáhly výše 12,91 procenta. V celkovém objemu dokonce klesly na historické minimum, když se zastavily na 11.680 tisících kubících vody. Přitom ještě vroce 2000 ztráty přesahovaly jednu třetinu a vroce 1996 dokonce více než 43 procent.

Nábytková banka pomáhá lidem v nouzi. Zdroj Praha.eu

Do Nábytkové banky lze odložit nábytek

Vydáno 22.1.2021

Libuš/Kunratice -Nábytkovou banku zřídilo město v Obrataňské ulici prostřednictvím Centra sociálních služeb Praha (CSSP). Lze tam odložit nepotřebný, ale funkční nábytek.

AKTUALIZOVÁNO
12.7.2017 0:00
POČET SDÍLENÍ
krát
  • Vydáno:12.7.2017 0:00
  • Autor:Oskar Kuptik
  • Rubrika:Zprávy
  • Lokalita:Naše Praha
Oskar Kuptik
1GALERIE
 VIDEO
0KOMENTÁŘE
 MAPA
Akce v CČM

Zapomeňte na stres a užijte si předvánoční období v Centru Černý Most

Jsou Vánoce vaším nejoblíbenějším obdobím roku, anebo je kvůli stresu, jenž jim v dnešní době často předchází, vnímáte spíše s rezervou a obavami? V obou případech nabízí perfektní řešení Centrum Černý Most. Pro letošek totiž připravilo program ve znamení adventních tradic, stejně jako služeb ušitých na míru všem, kteří si přejí zvládnout přípravy na zimní svátky především v klidu a maximálním pohodlí.

Do Anglie nebo na Maltu

Chcete, aby vaše dítě plynně mluvilo anglicky?

Určitě chcete a přemýšlíte, jak zlepšit jazykové znalosti vašeho syna nebo dcery. Angličtinu by přece každý student měl solidně zvládnout na střední škole, a k tomu ještě další jazyk na úrovni aspoň B1. Na vysoké už na studium jazyků moc času nebude!

Všechny filmy uváděné v letním UPC MAX kině doplní autogramiády jeho autorů nebo herců.

Centrum Černý Most otevře letní kino s projekcemi nejlepších českých filmů zdarma!

Letošní prázdniny se v Centru Černý Most ponesou na filmové vlně. Na jeho střeše bude každý čtvrtek mezi 23. červnem a 25. srpnem diváky vítat letní UPC MAX kino, které vždy od 21 hodin zdarma postupně promítne desítku vybraných českých snímku.

Šedý zákal nelze odstranit žádnými léky ani brýlemi.

K šedému zákalu směřujeme všichni

Šedy zákal neboli katarakta je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení čiré lidské oční čočky. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a člověk si tak při-padá, jako by viděl přes mlhu. Jedná se o časté oční onemocnění, které komplikuje život řadě lidí, přitom se dá jednoduše vyřešit.

Laserovou operaci lidé nejčastěji podstupují kvůli odstranění dioptrií

Odhodit brýle i v pokročilém věku dnes máme na dosah ruky

Společně se šedým zákalem mají pacienti jedinečnou možnost se zbavit i závislosti na brýlích, a to díky multifokálním nitroočním čočkám. O tom, proč by lidé měli do svého zraku investovat, jsme se bavili s Adamem Janekem, ředitelem Očního centra Praha.

  • Pošli námět na článek
  • Pošli video
  • Pošli fotogalerii
  • Vložit akci

Naše Praha

  • Kalendář akcí
  • Infoservis

Regionální redakce

  • Praha - centrum
  • Praha 3
  • Praha 4
  • Praha 5
  • Praha 6
  • Praha 7
  • Praha 8
  • Praha 9
  • Praha 10
  • O nás
  • Kontakty
  • Zprávy
Český domov.cz
  GoPay.cz